zanimivo

Če želite videti, kaj javno delite na Facebooku, uporabite 'View As'

Vrnilo se je - nekako. Facebook je uradno obnovil svojo funkcijo »View As«, tako da vidite, kako vaš profil izgleda za ljudi, ki jih niste. To je odlično orodje za zasebnost z nekaterimi novimi, motečimi omejitvami.

Facebookova možnost »View As« je bila v prvotni preobleki odličen način za dvojno preverjanje, ali vaše nastavitve zasebnosti delujejo tako, kot ste jih nameravali, še posebej, če poskušate preprečiti, da bi določeni ljudje (na primer vaši starši) videli različne vidike v življenju raje ne. Videli ste lahko, kako je videti vaš profil z vidika katerega koli od vaših prijateljev, prav tako pa lahko vidite, kakšne informacije ste javno objavili katerim koli naključnemu uporabniku interneta, ki je naletel na vaš profil.

Sliši se odlično, kajne? Dokler Facebook ni poročal, da je ranljivost v "View As" lahko napadalcu omogočila, da prevzame vaš račun ali se prijavi na številna druga spletna mesta kot vi (prek Facebookove enotne prijave). Ta nered v zasebnosti je prizadel najmanj 50 milijonov uporabnikov, Facebook pa se je odzval tako, da je funkcijo takoj onemogočil.

Facebook je zdaj "View As" vrnil v življenje - upajmo, da je nekoliko bolj varen kot prej. Do njega pa lahko dostopate le v Facebookovi aplikaciji Android ali iOS, ko smo pisali ta članek, in ni ravno tako močan, kot je bil nekoč. Ne morete videti, kaj lahko določeni prijatelji vidijo v vašem profilu, lahko pa se vsaj prepričate, da informacij ne delite javno, česar niste želeli.

iOS

Na strani s profilom boste našli »Pogled kot«. Pomaknite se do njega, tako da v spodnjem desnem kotu tapnete ikono hamburgerja in na vrhu tapnete »Ogled profila«. (Ali za bližnjico preprosto tapnite sliko svojega profila na levi strani polja »Kaj vam je na pamet« na primarnem Facebook zaslonu.)

Od tam se dotaknite trikotne ikone, ki je desno od ikone zobnika, in velike modre ikone »Dodaj zgodbo«. Videlo se bo malo pojavnega menija, ki ima na vrhu tipke "Pogled kot". Dotaknite se in videli boste vse informacije, ki jih vaša Facebook profilna stran deli s svetom.

Android

Potegnite svoj profil tako, da na primarnem zaslonu aplikacije Facebook dotaknete fotografijo profila levo od polja »Dodaj objavo« ali tapnete ikono hamburgerja v zgornjem desnem kotu aplikacije Facebook in izberite »Prikaži svoj profil« na vrhu. Zdaj bo na levi strani ikone pod imenom in uvodnim besedilom na levi strani "Dodaj v zgodbo" prikazan velik gumb "Prikaži kot". Tapnite ga, da vidite, kako izgleda javni pogled vašega profila.

Ne pozabite prilagoditi, kaj delite

Različica funkcije „View As“ iOS vam ne omogoča preprostega načina za skok v urejanje profila - če želite začeti omejevati to, kar lahko kdo vidi -, ampak na Android dobite velik, debel gumb »Uredi profil« ko uporabljate možnost »Prikaži kot«.

Mislim, da je še hitreje uporabljati namizje ali prenosni računalnik za urejanje Facebook nastavitev, medtem ko držite telefon, da preverite, kaj lahko ljudje vidijo, ampak to sem samo jaz. Vendar ni nobene besede o tem, ali se bo »View As« znova pojavil na različici spletnega mesta vašega Facebook profila. Na Facebook sem se obrnil po pojasnilo o tej funkciji, vendar se niso nikoli odzvali. Morda je naše prijateljstvo napeto.