koristni članki

Kako preprečiti neželeno vsebino iz Google Koledarja

Goljufiji in neželeni pošiljatelji se že leta trudijo v Google Koledarje nič sumljivih uporabnikov, vendar so v zadnjih nekaj tednih številni prevarami lažnega predstavljanja Google Calendar. Evo zakaj.

Google Koledar bo privzeto dodal dogodke v vaš koledar vsakič, ko prejmete povabilo, tudi če nikoli niste kliknili "sprejme". Če nekdo lahko povabi na vašo pot, lahko preprosto pobere smeti na vaš Google Koledar. Še huje, tudi če vestno zavrnete dogodke, ki jih ne prepoznate, bo v Koledarju še vedno prikazani dogodki, ki ste jih zavrnili - kar pomeni, da se bodo tudi te phishy povezave držale.

Na srečo lahko nekaj sprememb privzetih nastavitev Google Koledarja prepreči, da bi te prevare s samodejnim dodajanjem lažnega predstavljanja vstopile na vaš seznam dogodkov:

  1. Na namizju odprite Google Koledar, saj prva nastavitev, ki jo prilagodite, ni na voljo v mobilni različici.
  2. Kliknite ikono nastavitev v obliki zobnika in nato Nastavitve.
  3. Pojdite na zavihek »Nastavitve dogodkov«.
  4. Poiščite možnost »Samodejno dodaj povabila« in kliknite spustni meni.
  5. Izberite »Ne, pokaži samo povabila, na katera sem se odzval.« S tem preprečite, da bi se vabila, ki jih niste sprejeli ali zavrnili, prikazala v svojih koledarjih.
  6. Nato pojdite na zavihek »Možnosti pogleda«
  7. Prepričajte se, da polje poleg možnosti »Prikaži zavrnjene dogodke« ni potrjeno. S tem boste iz koledarja odstranili vse zavrnjene dogodke.
  8. Na koncu poiščite razdelek »Dogodki iz Gmaila« in počistite polje »Samodejno dodaj dogodke iz Gmaila v moj koledar.«

Ko vnesete te spremembe v različico namizja, preverite, ali se zavrnjeni dogodki ne bodo prikazali tudi na mobilnih napravah:

  1. Odprite aplikacijo Google Koledar
  2. Tapnite ikono "hamburger", da odprete stranski meni
  3. Pomaknite se navzdol in tapnite »Nastavitve«
  4. Tapnite »Splošno«
  5. Onemogoči drsnik poleg možnosti »Prikaži zavrnjene dogodke«.

Nazadnje, ker se te prevare pogosto pošiljajo prek množičnih povabil po e-pošti, je koristno, če označite sumljiva e-poštna sporočila ali jih povabite v Google.