koristni članki

Povečajte svojo zasebnost v sistemu Windows 10 z »O&O ShutUp10«

Windows: Čeprav običajne namestitve sistema Windows 10 običajno ni tako težko upravljati, je pod pokrovom vašega operacijskega sistema verjetno veliko, kar vas moti. Mogoče gre za funkcijo ali dve, za katere želite, da jo lahko izklopite ali pa vas skrbi, kakšne podatke Microsoft zbira na tistih, ki jih počnete v računalniku - ali kje se nahaja.

Morda niti ne veste, katere možnosti preklopite (ali izklopite) v vašem operacijskem sistemu, kjer je pametno poimenovan O&O ShutUp10 aplikacija pride v igro. Preprosta aplikacija omogoča neverjetno enostavno spreminjanje različnih vidikov sistema Windows 10, ki so običajno pokopani ali drugače dostopni običajnim ljudem. Še pomembneje je, da ima aplikacija nekaj koristnih opozoril, da slučajno ne onemogočite nečesa, česar ne bi smeli (na primer samodejne posodobitve).

Če želite začeti, morate samo prenesti aplikacijo in jo zagnati. To je to. O namestitvi ne bi smela govoriti, kar me že navdušuje. Ko se aplikacija naloži, bo videti tako:

Videli boste kup različnih možnosti, ki jih lahko vklopite in izklopite - nekatere so morda že omogočene - pa tudi priročen stolpec »Priporočamo«, ki vam daje malo več nasvetov, ali se s to nastavitvijo spopadate ali ne. Pri O&O ShutUp10 pa mi je všeč to, da lahko dobite celo informacije o tem, kaj pomeni vsaka nastavitev, tako da preprosto povlečete miško nad vsako vrstico in kliknete, tako:

Medtem ko verjetno ne bi smeli zgolj iti skozi in omogočiti vsega, kar je priporočljivo, bi uporabil to majhno zeleno kljukico kot vodilo, ko raziskujete aplikacijo. Omogočite katero koli povezano nastavitev in v redu ste. Ko začnete prehajati v rumeno "omejeno" kategorijo, pa postane nekoliko dicier. Morda ne boste želeli, da na primer onemogočite vsem aplikacijam dostop do mikrofona ali fotoaparata - ali morda. Ne pozabite, da ste preklopili to nastavitev, ko boste naslednjič skočili na video konferenco.

Podobno lahko izklopitev aplikacije za dostop do vaše lokacije zveni dobro za zasebnost, dokler vam aplikacija ne začne prikazovati vsebine v drugem jeziku, saj ne ve, kje v resnici ste. Vendar preprečujete, da Windows Update naloži gonilnike strojne opreme drugih proizvajalcev, ob predpostavki, da sami spremljate tovrstne stvari in pridobite najnovejše gonilnike svojih komponent neposredno od njihovih proizvajalcev.

Kar se tiče strašljivo rdečega klicaja "ne", bi to pustil. Predvidevanje, da se aplikacije zaženejo v ozadju vašega sistema, je koristno in dobro, kot tudi posodobitve sistema Windows - razen če resnično želite preveriti, ali imajo drugi težave pred večjo prihajajočo posodobitvijo sistema Windows, preden jo namestite.

Če se počutite zaskrbljeni, lahko s pomočjo aplikacije ustvarite točko za obnovitev sistema (s spustnega menija Dejanja), če želite malo zaščititi, preden opravite poteg. Lahko tudi kliknete, da hitro razveljavite vse spremembe, ki ste jih naredili v aplikaciji, in se vrnete k izkušnji z vanilijo Windows 10.